Betere en goedkopere Hue compatible RGB+CCT Zigbee (ZLL) LED strip

Betere en goedkopere Philips Hue LED Strip

Philips Hue Lightstrips zijn dé slimme Zigbee LED strips om die geweldige sfeer in huis mee te creëren. Als groot fan van de gehele Philips Hue collectie hebben de Hue Lightstrips ook ons huis gevonden. Philips Hue LED strips zijn geweldige sfeermakers voor onder een TV meubel, achter een bureau, onder de traptreden, onder de bank, in de keuken etc. Ze hebben echter één enorm nadeel: ze zijn enorm prijzig. Voor een 2m RGB LED strip ben je al gauw 70 euro kwijt. Daarnaast is de kwaliteit nou ook niet perse superieur meer ten opzichte van alternatieven. De kleuren van de RGB LED strip zijn erg rijk, maar toch zijn er tal van andere LED strips die over feller licht beschikken doordat ze simpelweg meer LED’s per meter hebben. Daarnaast is het aantal LED strips dat aan elkaar gelinkt kan worden beperkt, over de prijs natuurlijk nog niet gesproken. 

In dit artikel leggen we je uit hoe je voor nog geen 25 euro een Philips Hue compatible RGB LED strip kan kopen die niet alleen goedkoper, maar ook beter is.

We zijn erg fan van het Philips Hue ecosysteem en de Philips Hue app. Tegelijkertijd zijn we echter ook gewoon Nederlanders die niet krom willen liggen van de bijbehorende prijs. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een beter en voordeliger alternatief voor de Philips Hue Lightstrips die wel gewoon door Philips Hue ondersteund wordt.

Philips Hue Light Strip

Een Philips Hue Lightstrip bestaat uit drie onderdelen: een Philips Hue LED strip, een Philips Hue controller, en een adapter voor de voeding van het geheel. De LED strip die door Philips Hue wordt geleverd is een zogenaamde RGB+CCT LED strip, ook wel RGBWW LED strip genoemd. Dit betekent grofweg dat een strip naast alle kleuren (RGB) ook alle wittinten kan tonen (CCT). RGB staat hierbij simpelweg voor de basiskleuren Rood, Groen en Blauw die gecombineerd ruim 16 miljoen kleuren kunnen produceren. Met CCT wordt Warm Wit (van 2700 Kelvin) tot en met Koud WIt (van 6500 Kelvin) bedoeld.

De Philips Hue controller is het witte kastje die wordt aangesloten tussen de Philips Hue LED strip en de voeding. Deze controller verbindt draadloos met de Philips Hue hub en maakt het mogelijk om via de Philips Hue app de LED strip te bedienen. Dat wil zeggen het in of uitschakelen, van kleur veranderen, of van wittint veranderen. De Hue controller verbindt met de Hue hub via het Zigbee Light Link (ZLL) protocol. Dit is een draadloos protocol dat speciaal is ontwikkeld voor het bedienen van slimme lampen. Hoewel het door Philips Hue wordt toegepast is het een open protocol dat niet van Philips is, noch door Philips is ontwikkeld, en derhalve ook vele andere fabrikanten kent die dit in hun producten toepassen. Dé reden dat Philips Hue niet alleen haar eigen lampen ondersteunt, maar ook kan verbinden met vele alternatieven. Waaronder dus andere Zigbee LED strips.

Goedkope en kwalitatief betere Philips Hue LED strip

Nu we iets meer begrijpen van de eigen Philips Hue LED strips is het tijd om te onthullen welk vele malen goedkopere en zelfs kwalitatief betere alternatief wij hebben gevonden. Waar Philips Hue vanwege de merknaam een weerzinwekkende 70 euro durft te vragen voor een slechts twee meter lange LED strip, hebben wij een alternatief gevonden dat slechts 25 euro kost voor maar liefst vijf meter!

De LED strip heeft maar liefst 90 LED’s per meter waarmee het feller licht kan produceren dan de Lightstrips van Philips Hue. Net als de Philips Hue strips kunnen deze door de standaard aanwezige plakstrip gemakkelijk op elk oppervlak worden bevestigd. Let wel zoals altijd even op het vetvrij maken van het oppervlak. De RGBWW led strips kunnen net als de Philips led strips eenvoudig op maat worden gemaakt. De led strips kunnen gewoon op de met een schaar aangegeven plaatsen op maat geknipt worden.

De bediening vindt zoals vanouds gewoon plaats vanuit de Philips Hue app vanwaar ze razendsnel reageren op jouw bediening. Zowel de installatie, configuratie als bediening is precies hetzelfde als de ledstrips van Philips Hue, maar we zullen de stappen hieronder nog eens beschrijven.

Stap 1: Kopen van de LED strip

Ja, dit is redelijk vanzelfsprekend, maar om te beginnen moet je de LED strip kopen. Allereerst klik je daarvoor op de volgende link die naar AliExpress verwijst: Philips Hue compatible Zigbee (ZLL) RGB+CCT LED strip. Nu zul je misschien denken: dat is toch goedkope Chinese rommel? Nou, zeker niet alles. Op het gebied van domotica en smart home zijn er een hoop kwalitatief goede en, zoals je van AliExpress mag verwachten, voordelige producten te vinden. Je moet enkel weten welke producten je wel en welke je zeker niet moet kopen. Gelukkig hebben wij dit in deze al voor je uitgezocht.

Je hebt op de productpagina een aantal opties. Allereerst heb je de keuze uit de ‘no waterproof’ of ‘waterproof’ led strip. Dit heeft uiteraard betrekking op de waterbestendigheid van de led strip. Wil je de Zigbee LED strip buiten of in de badkamer gebruiken? Kies dan voor de waterproof led strip, maar in alle andere gevallen voor no waterproof. Qua geld maakt het dan niet veel uit, maar waterproof LED strips hebben een beschermende laag die er tevens voor zorgt dat ze wat warmer worden. Alleen dat is al een reden om de juiste LED strip voor de juiste situatie te gebruiken. Ditzelfde geldt natuurlijk evengoed voor Philips Hue Lightstrips.

De tweede optie betreft de lengte. Er kan worden gekozen tussen 1 tot 5 meter. Het prijsverschil is verwaarloosbaar, maar dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van hoelang de LED strip voor jouw toepassing moet zijn. Weet in ieder geval dat de Philips Hue compatible LED strip eenvoudig op lengte te knippen is. Het gedeelte wat je na afknippen over houdt kan een volgende keer gewoon weer gebruikt worden of als verlenging van een andere strip dienen.

Stap 2: Toevoegen aan de Philips Hue hub

Heb je de Zigbee LED strip na enige tijd ontvangen (in ons geval duurde het ongeveer een week), dan is het na aansluiten tijd om deze toe te voegen aan de Philips Hue app en hub. Start met het openen van de Philips Hue app op jouw mobiele apparaat. Ga naar de instellingen en kies vervolgens voor lamp configuratie.  Door op lamp toevoegen te klikken wordt er gezocht naar de nieuw aangeschafte LED strip. Het is belangrijk dat de LED strip in bereik is van het Zigbee netwerk. Dit betekent ofwel in de buurt van de Philips Hue hub, ofwel in de buurt van een aan de hub verbonden lamp. Mocht de LED strip niet gevonden worden houd je de witte ronde knop op de controller ingedrukt totdat de lamp knippert en probeer je het nogmaals.

Philips Hue app: Zoeken naar en toevoegen van nieuwe lampenPhilips Hue app: Hernoemen van lamp en veranderen van icoonPhilips Hue app: Toevoegen van lamp aan kamer

Wanneer de lamp is gevonden zal deze zich als ‘Extended color light’ bekend maken. Na het hierop klikken heb je de mogelijkheid om de lamp te hernoemen naar een zelfgekozen naam, bijvoorbeeld ‘Bureau’ of ‘ TV meubel’. Ook kan je het icoon hier veranderen. Standaard wordt er een gewone lamp weergegeven, maar wij hebben deze uiteraard naar het icoon voor een LED strip veranderd.

De laatste stap voordat je met de lamp aan de slag kan gaan is het toewijzen van de lamp aan een kamer. Ga hiervoor weer terug naar de instellingen en klik vervolgens op kamers en zones. Kies hierna de kamer waar je de lamp gaat gebruiken of maak een nieuwe kamer aan. Vervolgens vink je de lamp aan en je bent klaar om deze te gebruiken.

Stap 3: Bedienen van de Philips Hue compatibele LED strip

Nu de lamp is toegevoegd ga je in de Philips Hue app naar de kamer waar deze aan is toegevoegd. De lamp is nu te bedienen zoals je gewend bent. Dit betekent dat je via de app de lamp aan en uit kan zetten, maar ook de helderheid kan veranderen. Klik je door op de lamp dan heb je de mogelijkheid om verschillende wittinten te kiezen. In de Hue app gaat dit standaard van ontspannen (warm wit) naar lezen en concentreren tot energie (koud wit). Wil je liever kleur dan klik je door naar het kleurwiel die keuze biedt uit ruim 16 miljoen kleuren. Tot slot kan de lamp net als elke Hue lamp ook gebruikt worden in scenes om zo een unieke sfeer in jouw kamer te creëren.

Philips Hue app: Weergeven van lampenPhilips Hue app: Instellen van wittint van lampPhilips Hue app: Instellen van kleur van lamp

Het boodschappenlijstje

In bovenstaande tekst is reeds een link naar de besproken Zigbee led strip opgenomen. Desondanks wordt in onderstaande tabel traditietrouw nog eens het product en de bijbehorende prijs weergegeven. Door op het product te klikken opent zich een nieuw tabblad naar de webshop waar wij deze hebben gekocht.

Philips Hue compatible Zigbee (ZLL) RGB+CCT LED strip€ 22,29
Deel op social media