Categorie: Beveiliging

Hoewel domotica beveiligingsapparatuur zich logischerwijs met name richt op veiligheid, kan het ook het comfort in huis vergroten. Er kan gekozen worden voor een compleet alarmsysteem of losse componenten. Een compleet alarmsysteem bestaat vaak uit een bedieningspaneel, deur- en raamsensoren, bewegingssensoren en sirene. Wanneer er voor losse componenten wordt gekozen kan de beveiliging geheel naar wens worden samengesteld.

Beveiligingscomponenten

In onderstaande overzicht worden de diverse beschikbare componenten en hun toepassingen weergegeven.

TypeToepassing
AlarmsystemenEen compleet alarmsysteem bestaat vaak uit meerdere componenten die onderling met elkaar kunnen communiceren. Het voordeel van echte alarmsystemen zijn o.a. de backupaccu en eigen verbinding met de telefoonlijn. Een echt alarmsysteem is minder fraude- en storingsgevoelig dan het zelf samenstellen van draadloze componenten.
Camera’sBeveiligingscamera’s worden ook wel IP-camera’s genoemd aangezien deze binnen een bedraad en/of draadloos netwerk kunnen worden gebruikt. Beelden van slimme beveiligingscamera’s kunnen op afstand worden bekeken en aangestuurd. De camera’s kunnen in scenes worden opgenomen zodat deze bijvoorbeeld na een trigger van een deursensor automatisch beginnen met opnemen.
DeurslotenSlimme deursloten maken het mogelijk om vanaf afstand te controleren of een deur gesloten of geopend is. De deursloten kunnen ook vanaf afstand van het slot worden gehaald. Wanneer ook anderen (tijdelijk) toegang tot de woning nodig hebben kunnen deze personen vaak middels een app worden geautoriseert. Door de koppeling met een domoticasysteem kan bij vertrek bijvoorbeeld automatisch de deur op slot worden gedraaid.
DeurbellenVia een domotica video deurbel kan eenvoudig worden bekeken wie er voor de deur staat en vaak kan er zelfs met de persoon worden gesproken. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om een pakketbezorger te instructueren het pakket voor de deur te leggen of in combinatie met een slim deurslot zou je de deur zelfs voor de bezorger open kunnen doen.
SirenesWanneer er een indringer wordt gedetecteerd wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk uit de woning verjagen. Met een sirene kan de inbreker worden afgeschrikt. Op basis van een signaal van bijvoorbeeld een deur-, raam- of bewegingssensor kan de sirene worden geactiveerd.