Categorie: Verlichting

De meest populaire en toegankelijke categorie domotica producten is momenteel de categorie slimme verlichting. Slimme verlichting is veelal beschikbaar in de vorm van LED verlichting, is op afstand bedienbaar en kan vaak ook communiceren met andere domotica apparatuur. Aangezien slimme verlichting in vele prijsklassen beschikbaar is, is het goed om goed ingelezen te zijn alvorens een keuze te maken in het grote aanbod.

Type slimme verlichting

TypeToepassing
Slimme lampenSlimme lampen zijn losse lampen die in een bestaande fitting/armatuur gedraaid kunnen worden. Naast de LED bevat een slimme lamp ook netwerktechnologie voor een draadloze verbinding. Door middel van de draadloze verbinding is het mogelijk om de lampen op afstand te bedienen. De mate waarin de lampen bedienbaar zijn verschilt van het aan-/uitzetten tot het dimmen en zelfs wijzigen van de kleur. Welke kleuren gekozen kunnen worden hangt af van de slimme lamp. Er zijn slimme witte led lampen waarmee de kleur van koel wit licht tot warm licht ingesteld kan worden. Er bestaan echter ook slimme gekleurde lampen waarbij alle kleuren van de regenbogen gekozen kunnen worden. Veelal zijn er circa 16 miljoen kleuren te selecteren voor deze gekleurde slimme lampen.
Slimme LED-stripsNaast de traditionele lampen komen ook led-strips steeds vaker voor. Led-strips hebben de eigenschap de sfeer van een woning sterk te kunnen veranderen. Door de strips bijvoorbeeld onder een keukenblad of keukenkastjes, bank of tv-meubel te plaken kan er een sfeervolle gloei worden gerealiseerd. Slimme led-strips wordt aan een adapter verbonden voor de stroomverziening en het draadloze signaal.
Slimme fittingenWanneer het op afstand in- en uitschakelen van de verlichting het belangrijkste is zijn slimme fittingen een goede en betaalbare optie. Een slimme fitting wordt tussen de fitting van het armatuur en de lamp geplaatst. Het is hierbij dus niet nodig om de lamp zelf te vervangen, wat flink in de kosten scheelt. In de fitting is draadloze netwerktechnologie opgenomen waardoor bestaande lampen eenvoudig te bedienen zijn via zowel een hub of app als de reeds aanwezige wandschakelaars.