Philips Hue Bewegingsmelder

Philips Hue Motion Sensor

Philips Hue Motion Sensor

37,00
Philips Hue Motion Sensor
7.4

Betaalbaarheid

8/10

  Gebruiksgemak

  9/10

   Ondersteuning

   2/10

    Betrouwbaarheid

    9/10

     Vormgeving

     9/10

      Pluspunten

      • Eenvoudig te installeren
      • Lange batterij levensduur
      • Stijlvol en van hoge kwaliteit

      Minpunten

      • Geen ondersteuning voor HomeKit en andere domotica systemen
      • Beperkte instelmogelijkheden

      Met een slimme bewegingsmelder is het Philips Hue systeem nog slimmer te maken. Door een Philips Hue bewegingssensor aan te sluiten op de Philips Hue bridge is het mogelijk om de verlichting automatisch in te schakelen middels een specifieke scéne.

      Philips Hue bewegingssensor

      De Philips Hue Motion Sensor is een stijlvol wit vierkant blokje van 6 bij 6 cm. Hoewel het een ‘Motion Sensor’ wordt genoemd bevat deze twee sensoren. In het midden een bolvormige bewegingssensor en daarboven een lichtsensor. In de Motion Sensor zitten twee AAA batterijen die volgens Philips twee tot drie jaar mee gaan. Het grote voordeel ten opzichte van andere bewegingsmelders is dan ook dat er geen kabels hoeven te worden doorgetrokken en de installatie een fluitje van een cent is.

      Philips Hue Bewegingssensor

      Installatie Hue bewegingssensor

      De sensor zelf is los op de grond of een kast te plaatsen. Middels de meegeleverde magnetische wandhouder kan deze echter ook middels één schroef aan een muur (of plafond) bevestigd worden. De Hue Motion Sensor heeft een kijkhoek van 100 graden. Bij de plaatsing moet er rekening gehouden worden dat de sensor voldoende zicht heeft op een deur, maar ook de rest van de ruimte. Dit zodat de lampen op het juiste moment worden ingeschakeld, maar ook niet worden uitgeschakeld wanneer de sensor jou niet meer in de ruimte detecteert terwijl je hier wel bent. Verlichting wordt immers ook automatisch weer uitgeschakeld.

      Philips Hue Motion Sensor

      Wanneer er een geschikte plaats is gevonden, is de Hue Motion Sensor klaar om gekoppeld te worden. De Philips Hue bewegingssensor koppel je net als de lampen met de Philips Hue bridge. Vervolgens is het mogelijk om via de Philips Hue app te configureren welke scéne of lichtinstelling moet worden ingeschakeld bij het waarnemen van beweging.

      Dag- en nachtinstelling

      Doordat er zowel een dag- als nachtinstelling configureerbaar is, is het mogelijk om verschillende lichtinstellingen aan te houden. ‘s Avonds kan de sensor de verlichting op volle sterkte inschakelen, maar wanneer er ‘s nachts beweging signaleerd wordt gaat er bijvoorbeeld een zachter licht als nachtlampje aan.

      Geen HomeKit of IFTTT ondersteuning

      Helaas bevreemd het ons dat deze bewegingssensor, in tegenstelling tot de Philips Hue lampen zelf, geen andere domotica systemen ondersteunt. De bewegingsmelder is dus ook niet geschikt voor HomeKit (edit: de Hue Motion Sensor ondersteunt tegenwoordig ook Apple HomeKit en heeft daarbij zelfs de functionaliteit om de temperatuur uit te lezen!), If This Then That (IFTTT) of koppeling met Nest apparatuur. Dit zorgt voor beperkingen bij mensen die serieus aan de slag willen met huisautomatisering. Voor het in- en uitschakelen van Philips Hue lampen is het dan wel een prima oplossing, maar voor doeleinden zoals de beveiliging van een woning is het helaas geen optie. Een gemiste kans wat ons betreft.

      Deel op social media