Philips Hue woonkamer

Philips Hue

Philips Hue Starter Kit

€ 159
9.1

Betaalbaarheid

6.5/10

Gebruiksgemak

10.0/10

Ondersteuning

10.0/10

Betrouwbaarheid

9.5/10

Vormgeving

9.5/10

Pluspunten

  • Hoge kwaliteit
  • Eenvoudig in gebruik
  • Brede ondersteuning van o.a. IFTTT, HomeKit, Nest etc.
  • Gemakkelijk sfeer in woning veranderen

Minpunten

  • Prijzige lampen
  • Benodigde Hue Bridge

Slimme verlichting als Philips Hue lampen was de eerste breed gebruikte consumenten domotica. De eerste Philips Hue lampen verschenen 4 jaar geleden en inmiddels zijn we bij de tweede versie Hue lampen aangeland. Vandaag de dag kan een slimme woning niet meer zonder deze slimme verlichting en daarom kan een review hiervan niet ontbreken.

Divers Hue assortiment

Het Hue assortiment is inmiddels erg divers en bestaat uit o.a. starterkits, losse witte LED lampen en losse gekleurde LED lampen (E27 fitting), LED lichtstrips, spotjes (GU10 fitting), wandlampen, hanglampen, sfeerlampen en verschillende bedieningsmogelijkheden. Alle Hue lampen verbinden met de centrale Philips Hue Bridge, maar kunnen door de ZigBee Light Link (ZLL) mesh technologie ook met elkaar communiceren. Vervolgens zijn de slimme lampen bedienbaar via de Hue app, Siri, HomeKit, IFTTT of smart home hubs en apps van derden.

Philips Hue Starter Kit

De Philips Hue starter kits worden in verschillende varianten aangeboden: witte lampen (White), warme witte lampen (White ambiance) en gekleurde lampen (White and color ambiance). Naast de reguliere Philips Hue white and color ambiance starter kit met E27 fitting levert Philips ook een starter kit met spotjes ofwel GU10 fitting. Eén ding hebben de Hue starter kits allemaal gemeen en dat is de meegeleverde Philips Hue bridge.

Philips Hue Bridge 2.0

De Philips Hue Bridge 2.0 is een hub voor alle Hue verlichting in huis. Per Bridge kunnen er maximaal 50 lampen en 12 accessoires worden gekoppeld. Hoewel de kans klein is dat er een tweede hub nodig is zijn deze overigens ook los aan te schaffen. De Bridge zelf heeft ten opzichte van de vorige versie een strakker design gekregen. De tweede generatie Bridge is te herkennen aan het vierkante design met afgeronde hoeken en grote ronde knop in het midden. De hub is geschikt voor zowel bureau- als wandmontage en kan dus, mits de router daar gepositioneerd is, aan een muur in de meterkast worden opgehangen. Het apparaat moet namelijk middels een ethernetkabel aan het netwerk worden gekoppeld en aangesloten worden op het stopcontact.

Philips Hue Bridge

Philips Hue verlichting

Zoals eerder al aangegeven zijn er naast de twee verschillende fittingen een drietal varianten lampen: wit (White), warm wit (White Ambiance) en gekleurd (Color Ambiance). Hieronder zullen we kort de verschillende functionaliteiten en eigenschappen van deze lijnen beschrijven.

Philips Hue lampen

Philips Hue White lampen zijn de goedkoopste Philips Hue lampen en kunnen alle tinten wit licht weergeven. Daarnaast zijn ze via de app en Philips Hue dimmer eenvoudig naar wens te dimmen. Via lichtschema’s zijn de lampen daarnaast op basis van datum en tijd te programmeren.

De Philips Hue White Ambiance lampen kunnen net als de White lampen alle tinten wit licht tonen, maar zijn in aanvulling hierop ook dimbaar naar warmere kleuren wit licht. Naast het sfeervollere licht zijn de lampen ook inzetbaar als wake-up light om relaxer en uitgeruster wakker te worden.

Philips White en Color Ambiance lampen kunnen dankzij drie leds alle kleuren, of althans 16 miljoen kleuren licht weergeven. Deze lampen maken het mogelijk om eenvoudig de sfeer in de woning te veranderen. Naast alle functionaliteiten van de White Ambiance lampen kan deze verlichting ook gesynchroniseerd worden met muziek en films. Laat hiermee elke beat in de muziek oplichten en betrek de hele woning bij het kijken van een film.

Met de Philips Hue Lightstrips is het mogelijk om naast de lampen nog meer sfeer in huis creeëren. Met de flexibele en zelfklevende LED strips accentueer je bijvoorbeeld het tv-meubel of kookeiland in de keuken. De basisstrip is 2 meter lang en kan op maat geknipt worden. Wanneer er juist meer lengte nodig is kan deze per meter tot maximaal 10 meter worden uitgebreid. Net als de Color Ambiance lampen kunnen de lichtstrips 16 miljoen kleuren weergeven.

Installatie

De installatie is erg eenvoudig. Na het plaatsen en aansluiten van de Bridge draai je de lampen in de fitting. Vervolgens download je de Hue-app op je smartphone en zoek je automatisch naar de lampen. Middels een tik in de app en druk op de Bridge koppel je vervolgens de lamp. Ten slotte geef je de lamp en kamer een naam en herhaal je dit proces tot alle lampen zijn gekoppeld. Een kind kan de was doen.

Philips Hue installeren

Philips Hue-app

De Philips Hue-app (Gen 2) is verkrijgbaar voor nagenoeg alle smartphones en tablets. De app heeft een fris design en de bediening is eenvoudig. Binnen de app worden de lampen verdeeld in kamers. Het is vanuit de app mogelijk om direct het licht van een gehele kamer aan te passen. Door op een kamer te tikken kunnen individuele lampen bediend worden of kan er een scene gekozen worden.

Philips Hue app

Middels ‘routines’ is het mogelijk om het gedrag van de lampen te automatiseren. De optie ‘Thuis & Weg’ biedt de mogelijkheid om geofencing toe passen zodat de lampen kunnen kunnen reageren op basis van locatie. Laat hiermee bij thuiskomst (na zonsondergang) automatisch de verlichting inschakelen en uitschakelen na vertrek. Met de optie ‘ontwaken’ zet je de Hue verlichting in als wake-up light. Hierbij wordt een zonsopgang nagebootst en voorkom je om abrupt uit een diepe slaap gehaald te worden. Geef bij ‘Mijn routines’ op hoe laat het licht aan en uit moet gaan, op welke dagen van de week, in welke kamers en of dit al dan niet geleidelijk plaats moet vinden. Deze optie is ook waardevol als beveiligingsmethode aangezien hiermee bij afwezigheid de indruk kan worden gewekt dat er iemand thuis is.

Via het menu ‘instellingen’ kan de Philips Hue configuratie worden beheerd. Hier wordt beheerd welke Hue Bridges er gekoppeld zijn en hoe de kamerindeling er uit ziet. Daarnaast configureer je hier de lampen en schakelaars (o.a. Hue Tap en Hue Dimmer). Via ‘Widget configuratie’ is het mogelijk om widgets aan te maken waarmee lichtscenes direct vanuit het smartphone notificatiescherm zijn te activeren. Via ‘Siri spraakbediening’ is het ten slotte mogelijk om instellingen voor het gebruik van stemcommando’s te beheren.

Apple HomeKit ondersteuning

Je leest het inderdaad goed, de Philips Hue lampen kunnen door Siri worden bediend. De tweede generatie Philips Hue is namelijk compatibel met Apple HomeKit-technologie. Apple is een van de zogenaamde ‘Friends of Hue‘. Het is mogelijk om middels spraakbesturing aan Siri te vragen om de lampen aan of uit te schakelen, te dimmen of van kleur te doen veranderen. Naast bediening via Siri en de officiële Hue-app kunnen de lampen ook bediend worden met de Woning app van Apple.

Toon is een vriend van Hue

Veel Nederlanders met en zonder Eneco als energieleverancier hebben de slimme thermostaat Toon aan de muur hangen. Naast het bedienen van de temperatuur in huis kan deze thermostaat ook worden ingezet voor de verlichting. Vanaf de thermostaat aan de muur bedien je visueel de lampen en zit je op de bank (of ergens anders) dan kan dit ook vanuit de Toon-app.

IFTTT ook..

Philips heeft duidelijk goed nagedacht over de plaats van Hue binnen de woningautomatisering markt. Dit blijkt uit de compatibiliteit met HomeKit en Toon, maar ook die met IFTTT. IFTTT staat voor IF This Then That en is een open platform waarmee middels kleine applets eenvoudig slimme apparaten kunnen worden gekoppeld. Een voorbeeld van zo’n door Philips ontwikkelde applet is ‘Automatically turn on your lights at sunset’. Deze applet schakelt de verlichting in op basis van de zonsondergang tijden van de dienst ‘Weather’.

 

Deel op social media