Toon Thermostaat

Toon® Thermostaat

Toon® Thermostaat

€ 199
8.8

Betaalbaarheid

8.5/10

Gebruiksgemak

9.5/10

Ondersteuning

8.0/10

Betrouwbaarheid

9.0/10

Vormgeving

9.0/10

Pluspunten

  • Geschikt voor alle cv-ketels
  • Groot touchscreen voor intuitieve bediening
  • Inzicht in energie- en gasverbruik
  • Eneco klanten hebben inzage
  • Installatie wordt verzorgd door een monteur

Minpunten

  • Zonder maandelijks abbonement erg beperkt in functionaliteit
  • Door ontbreken van technologieën als IFTTT en Z-Wave slechts beperkte ondersteuning van domotica

De slimme thermostaat Toon® van Eneco is oorspronkelijk ontwikkeld door het softwarebedrijf Quby. Sinds 2015 is het energiebedrijf echter volledig eigenaar van Quby en Toon. Naast het belang is daarnaast ook de ambitie omtrent de slimme thermostaat flink vergroot. Vandaag de dag ontpopt de Toon thermostaat zich steeds meer tot een centraal bedieningspaneel voor domotica. Zo is de thermostaat uit te breiden met slimme lampen, slimme stekkers en een slimme rookmelder.

Toon® thermostaat en ketelmodule

De Toon thermostaat bestaat net als de Nest thermostaat uit meerdere onderdelen. De thermostaat zelf wordt aan de muur bevestigd. Daarnaast dient er een ketelmodule op de, je raad het al, CV-ketel te worden aangesloten. De ketelmodule is verantwoordelijk voor de communicatie met de CV-ketel en geeft signalen voor het in- en uitschakelen. Wanneer de ketel OpenTherm moduleert Toon. In plaats van de verwarming vol aan of volledig uit te zetten kan Toon de verwarming dan gewoon harder of zachter zetten.

Toon thermostaat en ketelmodule

Energiebesparend groot touchscreen

Het apparaat bestaat uit een groot touchscreen van 7 inch met een witte rand. De achterkant is iets afgerond en hoewel het niet heel erg opvalt sluit de thermostaat dus niet nauw op de muur aan. Het heldere touchscreen reageert snel en laat zich soepel bedienen. Het touchscreen heeft een aantal standen waarbij rekening is gehouden met de energierekening. Wanneer je op het scherm tikt komt de strakke witte interface met zwarte letters naar voren. Als de thermostaat niet wordt bediend is de achtergrond zwart met witte letters en ben je niet thuis dan schakelt het scherm zit volledig uit.

Toon thuisscherm

De thermostaat heeft standaard vier standen: ‘Thuis’, ‘Comfort’, ‘Slapen’ en ‘Weg’. Per stand kan er een voorkeurstemperatuur ingesteld worden. Doordat de temperatuurstanden prominent op het thuisscherm aanwezig zijn is het gemakkelijk om te wisselen. Naast de standaard standen is het net als met een traditionele thermostaat uiteraard ook mogelijk om deze middels een ‘+’ en ‘-‘ knop op een warmere of koudere temperatuur in te stellen. Ten slotte wordt de tijd en het actuele stroom- en gasgebruik standaard weergegeven.

Slimme thermostaat?

De slimme functionaliteiten van de Toon thermostaat zijn helaas enkel te gebruiken wanneer het maandelijkse abbonement wordt afgesloten. Zonder abbonement van € 3,50 per maand is het niet mogelijk om Toon op afstand te bedienen met een smartphone of tablet, het historische stroom- en gasgebruik terug te zien of uitbreidingen aan Toon te koppelen. Daarnaast verschilt de functionaliteit ook nog voor gebruiker met en zonder energiecontract van Eneco. Zonder energiecontract van Eneco is het namelijk niet mogelijk om de kosten van het gas- en stroomverbruik te tonen. Daarnaast krijgen klanten van Eneco meldingen van hun gebruik ten opzichte van het ingeschatte jaarverbruik.

Toon tablet app

Betaal je wel netjes het abbonement dan heb je naast het thuisscherm toegang tot functies als het stroomgebruik, gasgebruik, weer, verkeer en gekoppelde uitbreidingen. De eerste vier spreken redelijk voor zich. Als website voor woningautomatisering vinden wij de uitbreidingen uiteraard interessanter. Heb je namelijk ook uitbreidingen zoals Philips Hue lampen aan Toon gekoppeld dan zijn deze ook via een apart tabblad op de Toon thermostaat te bedienen. Momenteel ondersteunt Toon een viertal uitbreidingen: ‘slimme stekkers’, ‘Philips Hue lampen’, ‘slimme rookmelders’ en ‘Zon op Toon’.

Toon verbruiksgrafiek

Toon® uitbreiden met slimme stekkers

Met slimme stekkers van Fibaro is het mogelijk om via Toon en op afstand via de Toon-app apparaten te bedienen. Daarnaast bekijk je eenvoudig het stroomverbruik van de op de slimme stekkers aangesloten apparaten. Hierdoor houdt je zicht op potentiële energieslurpers.

Toon slimme stekker

Toon® en slimme Hue lampen

Wanneer er Philips Hue lampen aan Toon worden gekoppeld zijn deze volledig via de slimme thermostaat en bijbehorende app te bedienen. Denk hierbij aan het aan of uitschakelen van slimme lampen, maar ook het aanpassen van de helderheid en kleur.

Toon Philips Hue

Automatische rookmelding

Door een slimme rookmelder aan de thermostaat te koppelen ben je altijd op de hoogte van onverhoopte waarschuwingen. Wanneer je niet thuis bent ontvang je bij rook of een lege batterij een melding op je smartphone. Het is ook mogelijk om meerdere contactpersonen in te stellen zodat bijvoorbeeld ook de buren een melding krijgen.

Toon rookmelding

Zon op Toon®

De uitbreiding ‘Zon op Toon’ maakt het mogelijk om de opwekking en het verbruik van zonenergie zichtbaar te maken. Toon toont een duidelijk overzicht waarbij precies te zien is wat het verbruik en opwek per uur, dag, week, maand en jaar is. Als Eneco klant kan je zelfs zien voor hoeveel euro je opwekt en wat de teruglevering aan het net oplevert. De uitbreiding Zon op Toon kost voor een bestaande klant van de slimme thermostaat een éénmalig bedrag van € 99,95.

Zon op Toon

 

Deel op social media