Nest Protect

Nest Protect

Nest Protect

€ 125
8.8

Betaalbaarheid

7.0/10

Gebruiksgemak

9.0/10

Ondersteuning

8.0/10

Betrouwbaarheid

10.0/10

Vormgeving

10.0/10

Pluspunten

  • Duidelijke statusmeldingen
  • Vriendelijke stem voor waarschuwingen
  • Lichtpad leidt de weg in het donker of rook
  • Apparaten kunnen onderling communiceren, zelfs wanneer het Wi-Fi uitvalt
  • Werkt samen met Philips Hue en andere Nest apparaten

Minpunten

  • Prijzig in vergelijking tot normale rook- en koolmonoxidemelders

Bij haar oprichting is het Nest met haar slimme thermostaat gelukt om thermostaten sexy te maken. Nu doet Nest hetzelfde met de Nest Protect, een slimme rookmelder én koolmonoxidemelder. In 2015 heeft Nest de tweede generatie Nest Protect gelanceerd. Deze nieuwe generatie is strakker en compacter, maar ook technisch verbeterd.

Tweede generatie Nest Protect

De tweede generatie Nest Protect heeft een premium witte afwerking. Een kleurrijke LED ring om de aan-uit knop geeft de status van de slimme rook- en koolmonoxidemelder weer.

Nest Protect Led RingDe ring wordt blauw tijdens het configureren of testen, als het licht uit gaat groen wanneer alles goed is (Nachtwacht), oranje wanneer er een potentieel rook of koolmonoxide gevaar is (Let op) en rood wanneer er een direct rook of koolmonoxide gevaar is (Noodgeval). Daarnaast kan de Nest Protect als een nachtlicht fungeren wanneer deze jouw beweging detecteert (Lichtpad). De ring wordt dan wit en hoewel de lichtopbrengst niet hoog is, is dit voldoende om ’s nachts te kunnen navigeren. De sirene gaat enkel af in het geval van een noodgeval. In het geval van een ‘let op’ melding wordt er middels een vriendelijke vrouwenstem via de ingebouwde luidspreker een waarschuwing gegeven.

Technisch hoogstaand

Waar normale rook- en koolmonoxide melders gemiddeld slechts 25 euro kosten is de slimme Nest melder aanzienlijk duurder. Enkel en alleen een mooie buitenkant weegt niet op de tegen de hogere kosten. Het zal dan ook niet verbazen dat de Nest Protect ook een technisch hoogstandje is. Middels een zogenaamde split-spectrumsensor die niet één maar twee golflengtes gebruikt worden zowel snel brandende als langzaam smeulende branden gedetecteerd. Het gebruik van deze sensor brengt door betere rookdetectie ook het aantal valse alarmen fors terug. Daarnaast wordt er ook een luchtvochtigheidssensor gebruikt om het aantal valse alarmen veroorzaakt door stoom terug te dringen. Voor het detecteren van koolmonoxide heeft de Nest Protect een elektrochemische koolmonoxidesensor aan boord. Nest geeft aan dat deze maar liefst tien jaar meegaat waardoor je na aankoop niet snel tot vervanging hoeft over te gaan.

Nest Protect binnenkant

Automatische batterij-, sensor- en geluidstest

Normaliter moet een rookmelder eens per maand getest worden. In de praktijk doen mensen dit echter zelden. De Nest Protect controleert zijn batterijen en sensoren meer dan 400 keer per dag. Wil je tussendoor toch zelf de status controleren dan is deze ook via de app te raadplegen. Voor het testen van de sirene heeft Nest de Soundcheck bedacht. Deze controle wordt één keer per maand uitgevoerd.

Nest ProtectTijdens de Soundcheck maakt de Nest Protect een kort geluid die via de eigen microfoon word gecontroleerd. De test duurt nog geen vijf seconden en vindt volledig autonoom plaats. Wanneer er ook een Nest Thermostat in huis is die weet of er iemand thuis is wordt geprobeerd om de Soundcheck uit te voeren als er niemand aanwezig is. Ben je wel thuis dan wordt je niet onverwachts opgeschrikt. De Nest Protect stuurt vijf minuten voordat de controle wordt uigevoerd een melding naar de Nest-app. Vervolgens kan er worden gekozen om de geluidstest uit te laten voeren of deze over te slaan. Daarnaast kan via de app worden een tijdsbereik worden opgegeven waarin deze test uitgevoerd mag worden. Standaard staat deze tussen 11:00 en 16:00 ingesteld.

Combineren met Nest Thermostat en Philips Hue

Zoals het domotica apparatuur betaamd is de Nest Protect gemaakt om samen te werken met andere slimme apparaten. Nest heeft een tweetal interessante samenweringen geïmplementeerd. Aangezien een CV- of HR-ketel koolmonoxide kan lekken kan de Nest Protect via de Nest Thermostat automatisch het verwarmingssysteem uitschakelen. De Nest Cam kan bij een melding automatisch alles vastleggen en de beelden toesturen. Ten slotte kunnen ook de Philips Hue lampen verbonden worden zodat deze bij gevaar waarschuwen door te knipperen.

 

Deel op social media