Categorie: Smart Home Hubs

Verbind domotica apparaten met elkaar

Met de grote hoeveelheid aan slimme apparaten – van lichten en thermostaten tot camera’s en gordijnrails – is een centraal bedieningspunt erg handig. Hoewel Philips Hue verlichting en Nest thermostaten op zichzelf staand prima functioneren, werkt de integratie tussen de verschillende domotica apparaten vaak niet erg soepel. Het telkens nodig hebben van een andere app wekt vaak irritatie op. Dit voelt in plaats van een stap naar de toekomst juist als een stap terug in de tijd. Wie herinnert zich niet de tijd dat er nog vijf afstandsbedieningen op tafel lagen. Om een echt slim huis te maken is het nodig dat de slimme apparaten met elkaar kunnen communiceren. Hoe prettig is het namelijk wel niet dat als je bijna thuis bent de verwarming aan gaat? Of dat wanneer je voor de deur staat deze automatisch opent, het licht aanspringt en jouw favoriete nummer begint te spelen?

Scenes en (spraak)commando’s

Het voordeel van een smart home hub is dat deze veel slimme apparaten aan elkaar kan knopen. Een domotica hub ondersteunt hiervoor vaak meerdere protocollen als Zigbee (Plus), Z-Wave en KlikAanKlikUit. De centrale hub laat zich vervolgens middels een app of zelfs met spraak besturen. Naast individuele bediening van devices is het mogelijk om scenes te configureren. Scenes zijn in feite verzamelingen van acties die meerdere apparaten bedienen. Scenes kunnen op commando worden geactiveerd middels bijvoorbeeld een spraakassistent als Apple’s Siri of Amazon’s Alexa. Je woning wordt echter pas echt slim wanneer je dit automatiseert. Middels ‘als dit, dan dat’ functionaliteit is het mogelijk om scenes uit te voeren aan de hand van triggers. Zo is het mogelijk om slimme huis apparaten te laten reageren op basis van tijd, een verandering in locatie, sensoren of acties van gekoppelde apparaten.

Je wilt natuurlijk graag weten welke slimme hub de beste consolidatie van de grote verscheidenheid aan populaire slimme apparaten biedt. Eén betrouwbaar systeem, compleet met een strakke app en natuurlijk reagerende spraakassistent. Er zijn verscheidende slimme hubs beschikbaar en er zitten er nog meer aan te komen, de volgenden hebben we al voor je bekeken en vergeleken.