Wink Hub 2

Wink Hub 2

Wink Hub 2

$ 99
9.4

Betaalbaarheid

9.5/10

Gebruiksgemak

9.5/10

Ondersteuning

9.5/10

Betrouwbaarheid

9.0/10

Vormgeving

9.5/10

Pluspunten

  • Eenvoudig te installeren
  • Ondersteunt veel draadloze protocollen
  • Gebruiksvriendelijke app
  • Ethernet en dual-band Wi-Fi

Minpunten

  • Officieel nog niet in Nederland verkrijgbaar
  • Geen ingebouwde backup batterij
  • Geen USB poorten

Wink heeft met haar Wink Hub 2 een grote verbeterslag gemaakt ten opzichte van de eerste Wink Connected Home Hub. Niet gek, bedenkende dat de laatst genoemde slimme hub alweer uit 2014 stamt. Hoewel de Wink Hub 2 in Nederland nog niet in de winkels te vinden is, wilden we hier toch een artikel aan wagen. 

Wink Connected Home Hub vs Wink Hub 2

Ten opzichte van de eerste versie van de Wink Hub is zowel de binnen- als buitenkant grondig aangepakt. Het meest in het oog springende is natuurlijk het slanke en strakke design. Technisch gezien biedt deze smart home hub meer geheugen, betere netwerk connectiviteit en Bluetooth. Daarnaast is de beveiliging verbeterd en heeft Wink de gebruiksvriendelijkheid van deze slimme hub verhoogd. Verder ondersteunt de Wink Hub 2 naast de eerder genoemde protocollen natuurlijk ook ZigBee en Z-Wave. Minder bekend zijn de draadloze Lutron Clear Connect en Kidde protocollen. Ten slotte, is de hub met ondersteuning voor Thread ook voorbereid op de toekomst.

Wink Hub 2

Eenvoudige installatie

Hoewel veel mensen de Wink Hub 2 draadloos zullen installeren adviseert Wink zelf een bedraadde verbinding. Eenmaal geconfigureerd kan de Hub overigens alsnog op elke willekeurige plaats worden neergezet (mits binnen het Wi-Fi bereik natuurlijk).

Wink Hub 2 appDe volgende stap is het downloaden van de mobiele app en het aanmaken van een account. Hierna kan begonnen worden met het toevoegen van slimme domotica apparaten. Bij elke stap biedt de Wink app de mogelijkheid om video handleidingen te bekijken.

Gebruiksvriendelijke mobiele app

De gratis Android en iOS Wink apps zijn mooi vormgegeven. Door het gebruik van grote en duidelijke iconen is de app daarnaast eenvoudig te bedienen (ook voor de minder technische mensen onder ons). Het startscherm toont domotica categorieën als thermostaten, sensoren, verlichting en camera’s. Klik je op één van de apparaat categorieën dan toont de app een overzicht van de verbonden smart home apparaten. Door onder in de balk op ‘snelkoppelingen’ te klikken zijn eenvoudig vooraf gedefinieerde acties, zoals het aan- of uitschakelen van lampen, uit te voeren. Wink heeft de welbekende scenario’s omgedoopt tot ‘Robots’. Robots maken het mogelijk om (á la IFTTT) apparaten aan elkaar te koppelen op basis van triggers, timers of geofencing (GPS). Ten slotte toont de tab ‘activity’ een logging van alle activiteiten, zoals bewegingsdetecties en in- of uitgeschakelde verlichting.

Touchscreen control panel

Wink heeft met de Wink smart home hub door wat mensen willen. Dit blijkt uit de niet te onderschatten accessoire ‘Wink Relay’. De Relay is een touchscreen controle paneel dat als commando centrum voor je slimme huis kan gelden. Voor het bedienen van je domotica apparaten hoef je dus niet constant je telefoon uit je zak te halen!

Wink RelayHet scherm is zelf in te richten middels ‘widgets’ en ‘switches’. Daarnaast is het mogelijk om, bij meerdere Wink Relays, deze als intercom in te zetten. Met één eenvoudige druk op het microfoon icoon roep je bijvoorbeeld jouw kinderen voor het eten. Het mooiste van dit alles is nog wel de prijs. Waar soortgelijke domotica controle panelen erg kostbaar zijn kosten deze Relays slechts $149,- per twee stuks.

 

Deel op social media