Categorie: Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat ondersteunt een draadloze verbinding waarmee deze bediend kan worden. Een veelvoorkomend protocol is natuurlijk Wi-Fi. Een dergelijke thermostaat wordt ook wel een ‘wifi thermostaat’ genoemd. Een slimme thermostaat maakt het mogelijk om vanaf bijvoorbeeld een smartphone waar je ook bent de temperatuur in huis te regelen.

Variërende functionaliteit

Naast de hierboven genoemde mogelijkheid tot bediening via een app verschillen de functionaliteiten van de diverse slimme thermostaten. Hieronder beschrijven we een aantal verschillende features.

Zelflerende thermostaat

Veel van de slimme thermostaten zijn zelflerend. Zelflerende thermostaten zijn in staat om op basis van historisch gedrag automatisch de temperatuur regelen. Na een aantal weken gebruik heeft de thermostaat al voldoende data verzameld. Wanneer je vaak op hetzelfde tijdstip thuiskomt weet de zelflerende thermostaat dat het huis dan warm moet zijn. Als je niet thuis bent zorgt de thermostaat ervoor dat de cv-ketel uitgeschakeld wordt. Dit zorgt voor een energiebesparing en is goed voor het milieu.

Modulerende thermostaat

Een thermostaat regelt de temperatuur op basis van ‘aan/uit’ of ‘OpenTherm’ technologie. Bij het ‘aan/uit’ principe zet een thermostaat de cv-ketel op volle toeren aan wanneer het te koud is en uit wanneer het warm genoeg is. OpenTherm maakt het mogelijk om de temperatuur te moduleren. Bij moduleren wordt niet simpelweg de cv-ketel aan of uit gezet, maar geeft de thermostaat de huidige en gewenste temperatuur mee. Op basis van deze gegevens berekend de cv-ketel vervolgens hoe sterk deze moet branden. Logischerwijs is een modulerende cv-ketel energiezuiniger dan een ketel die op basis van het ‘aan/uit’ principe werkt. Daarnaast zorgt een modulerende ketel in combinatie met een modulerende thermostaat voor een constantere temperatuur in huis. Let bij de aanschaf van een slimme thermostaat wel op dat de cv-ketel hetzelfde protocol als de thermostaat ondersteunt.

Inzicht in energieverbruik

Een andere mogelijke functionaliteit is inzicht in het energieverbruik. Er zijn apparaten die het gas- en/of stroomverbruik kunnen meten. Dit kan het totale energieverbruik zijn, maar bepaalde thermostaten kunnen dit (veelal in combinatie met slimme stekkers) ook voor specifieke apparaten. Daarnaast bieden bepaalde fabrikanten de mogelijkheid om het energieverbruik te vergelijken met andere huishoudens.

Koppelen aan andere slimme apparaten

Tot slot zijn er slimme thermostaten die gekoppelt kunnen worden aan het domotica systeem in huis of zelf als smart home hub kunnen fungeren. Het voordeel hiervan is dat de slimme thermostaat door andere slimme apparaten kan worden aangestuurd, en andersom. In het geval van Nest is het hierdoor bijvoorbeeld mogelijk om bij brand automatisch de verwarming uit te schakelen. Toon maakt het anderzijds weer mogelijk om vanaf het display van de thermostaat de verlichting te bedienen.