Categorie: Sensoren

Slimme sensoren zijn de zintuigen van een smart home en komen in vele soorten en maten. De sensoren kunnen inzicht geven in metingen, maar ook als ‘trigger’ dienen voor scenario’s. Met het oog op huisautomatisering is deze trigger toepassing natuurlijk het interessantste. Net als bij andere slimme apparaten moeten de sensoren wel dezelfde taal spreken als het domoticasysteem. Let dus op welke protocollen (zoals Z-Wave of ZigBee) de domoticaoplossing ondersteunt.

Typen slimme sensoren

Er zijn diverse slimme sensoren met verschillende functionaliteiten en toepassingen. In onderstaande overzicht lichten we de verschillende soorten slimme sensoren verder toe.

TypeToepassing
MultisensorIn een multisensor zitten meerdere slimme sensoren in één fysiek apparaat ingebouwd. Er zijn bijvoorbeeld multisensoren waar zowel een temperatuur-, licht- als bewegingssensor in zit.
TemperatuursensorEen temperatuursensor meet de temperatuur binnen of buiten de woning. Op basis van deze meting kan een slimme thermostaat de temperatuur in meerdere zones regelen. Een andere toepassing is bijvoorbeeld het automatisch inschakelen van de airco of het naar beneden laten van de zonwering.
LichtsensorEen lichtsensor meet de hoeveelheid dag- en zonlicht. Lichtsensoren maken het bijvoorbeeld mogelijk om automatisch de verlichting in te schakelen wanneer het donker wordt.
BewegingssensorBewegingssensoren detecteren beweging en laten andere slimme apparaten hierop reageren. Op basis van beweging kan bijvoorbeeld geautomatiseerd verlichting worden ingeschakeld. Daarnaast hebben bewegingssensoren allerlei toepassingen voor het beveiligen van de woning.
CO2 en rooksensorenKoolmonoxide en rookmelders melden potentieel CO2 en/of brand gevaar. Hoewel een geluidsignaal iedereen wel bekend is kunnen deze sensoren tegenwoordig als trigger voor diverse slimme apparaten dienen. Denk aan het laten knipperen van de verlichting of het uitschakelen van de cv-ketel.
Deur/raam sensorDeur- en raamsensoren worden op deuren en ramen geplaatst. Deze sensoren weten te allen tijde wanneer een deur of raam geopend is. Naast beveiligingstoepassingen kan bij een open raam bijvoorbeeld automatisch de verwarming worden uitgeschakeld.
WatersensorEen watersensor wordt voornamelijk gebruikt om overstromingen te detecteren. Middels watersensoren kunnen bijvoorbeeld meldingen worden gestuurd wanneer een wasmachine een overstroming veroorzaakt. Sommige watersensoren kunnen ook als regensensor worden ingezet. Als regensensor is het bijvoorbeeld mogelijk om automatisch de zonwering in te trekken.
LuchtkwaliteitsensorEen luchtkwaliteitsensor meet de kwaliteit van de lucht in de woning. Open aan de hand van de metingen bijvoorbeeld automatisch een raam zodra de kwaliteit van de lucht daalt.