Athom Homey Smart Hub

Athom Homey

Athom Homey

€ 299,00
8.2

Betaalbaarheid

8.0/10

Gebruiksgemak

7.0/10

Ondersteuning

10.0/10

Betrouwbaarheid

7.5/10

Vormgeving

8.5/10

Pluspunten

  • Ondersteund veel protocollen
  • Mooi uiterlijk
  • Nederlands sprekend
  • Veelbelovend

Minpunten

  • Kinderziektes
  • Niet kunnen delen

De Athom Homey is een smart home hub van Nederlandse bodem en brengt ‘jouw woning tot leven’. De Homey is een op zichzelf staande hub, maar kan door de brede ondersteuning met (bijna) alle slimme apparaten praten. Sterker nog, je kan zelf ook tegen de Homey praten. 

Ondersteund 8 draadloze technologieën

Zoals reeds aangegeven kan de Homey in tegenstelling tot andere smart home hubs met bijna alle slimme apparaten communiceren. De hub is namelijk gemaakt met de visie om alle apparaten thuis te verbinden, ongeacht het merk of technologie. Dit doet de Homey middels de ondersteuning van NFC, KlikAanKlikUit (434MHz), RF (868MHz), Zigbee, Z-Wave Plus, WiFi, Bluetooth en zelfs infrarood.

Homey ProtocollenMochten er in de toekomst nog andere standaarden ontstaan dan kan de ondersteuning middels de app ook nog worden uitgebreid. Athom claimt dat meer dan 95 procent van de slimme apparaten door de Homey smart hub worden ondersteund. Dus de Homey ondersteunt ook jouw Philips Hue lampen, Sonos geluidssysteem en Nest thermostaat.

Als dit, dan dat Flows

Om slimme apparaten als schakelaars, lampen en thermostaten te automatiseren biedt de Homey de mogelijkhed om scenario’s in te stellen en daarnaast ook nog ondersteuning voor IFTTT. De scenario’s worden bij de Homey Flows genoemd. Via de gebruiksvriendelijke Flow Editor kan je regels maken waardoor bijvoorbeeld automatisch de lampen aan gaan wanneer je thuis komt. Ook kan de Homey je vragen stellen zoals welke muziek je wilt horen of je zelfs waarschuwen wanneer je beter een paraplu mee kan nemen als je de deur uit gaat.

Homey FlowsHoewel de Flow Editor erg prettig werkt kleeft er momenteel nog wel één nadeel aan het toepassen van Flows: je moet ze nog zelf maken. Waar de Samsung SmartThings smart hub een uitgebreide marketplace heeft is er voor deze hub nog geen uitgebreide marktplaats beschikbaar. Echter heeft Athom bekend gemaakt dat Flows binnenkort gedeeld kunnen worden door de zeer actieve community.

Spraakbesturing

Spraak aansturing is niet per definitie gemeengoed bij smart home hubs, maar voor deze smart hub wel. Aangezien de Homey een oer-Nederlands product is zal het niet verbazen dat deze hub Nederlands verstaat. Naast de Nederlandse taal kan je echter ook gerust in het Engels, Spaans, Frans en Duits tegen deze smart home hub praten. Wil je liever een spraakassistent als Amazon Alexa of Google Assistent gebruiken dan kan je de Amazon Echo respectievelijk Google Home ook eenvoudig aan de Homey koppelen.

Homey-app

Ben je niet in de buurt van de Homey of helemaal niet thuis dan is het mogelijk om de Homey via de app op afstand te benaderen. De app kan via touch en spraak worden bediend. Op het moment van schrijven zijn er zowel Android als iOS apps beschikbaar, maar (nog) niet voor Windows. Via de webapp kan de Homey wel vanaf een Windows apparaat worden bestuurd. De initiële installatie voer je ook uit middels de moderne webinterface.

Werkt nog niet geheel feiloos

Er zitten helaas ook wat nadelen aan de Homey en dit zit met name in het software vlak. Het toevoegen van nieuwe slimme apparaten werkt niet altijd direct en is het is nog niet mogelijk om apparaten zoals slimme lampen te groeperen. Over het algemeen betreffen het echter kinderziektes die Athom in rap tempo aan het oplossen is. Gelukkig is er op de hardware van de slimme Homey hub weinig aan te merken en overtreft deze momenteel zelfs al zijn concurrenten. We zijn er dan ook van overtuigd dat je tevreden zal zijn over een eventuele aankoop van de Athom Homey en zelfs een beetje trots op deze Nederlandse start-up!

 

Deel op social media